Bucurii duhovnicești la prăznuirea Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina

Arhiepiscopia Iașilor Noiembrie 26, 2022

Al doilea hram al parohiei, primit în anul 1800 odată cu zidirea bisericii actuale de piatră, a pus în nouă lumină frățietatea, jerfelnicia și bucuria în Domnul a familiei noastre de enoriași sub păstorirea părintelui paroh Bogdan Racu, prin pregătirile pentru hram: cu primenirea sufletelor și a cugetelor, curățenia în Biserică și împodobirea cu flori a sfintelor icoane, întâmpinarea oaspeților și mai ales prin așteptarea bucuriei părtășiei la slujirea părinților în cadrul celor două slujbe dedicate sfintei Ecaterina: Vecernia din seara zilei de 24 noiembrie și Sfânta Liturghie din ziua prăznuirii.

Slujbele Vecerniei și a Sfintei Liturghii ne-au găsit și ne-au lăsat înfiorați, încurajați și întăriți duhovnicește. Și, printr-o fericită rânduială, la Odovania praznicului intrării Maicii Domnului în Biserică, am simțit pe deplin adeverirea cuvintelor troparului În Biserica slavei tale stând, în cer ni se pare a sta Născătoare de Dumnezeu, ceea ce eşti uşă cerească; deschide-ne nouă uşile milei tale.

Am avut parte de bucuria, șansa și de darul lui Dumnezeu și a Sfintei Ecaterina ca să trăim momente de împlinire duhovnicească prin participarea la Vecernia sărbătorii cu slujire arhierească a Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de cinsprezece preoți și diaconi, oaspeți dragi ai bisericii și parohiei noastre. Sub binecuvântările ierarhului și a soborului de părinți, rugăciunile, ecteniile, cântările și răspunsurile la strană odată cu toată biserica au topit împietrirea inimilor noastre iar mulți dintre credincioși au lăcrimat. Doruri, neliniști și suferințe știute și neștiute și-au găsit alinarea și tămăduirea în fiecare dintre noi. Balsam peste sufletele noastre am primit atunci când soborul părinților dimpreună cu Preasfințitul Nichifor au cântat imnul Lumină lină a Sfintei Slave a Tatălui Ceresc, iar unii dintre credincioși au plâns în taină.

Cuvântul Preasfințitului Nichifor de la finalul Vecerniei a evocat viața și pătimirile Sfiintei Mari Mucenițe Ecaterina subliniind virtuțile ei lucrătoare și faptul că și-a folosit frumusețea, bogăția și statutul social, inteligența și înțelepciunea în vestirea și propovăduirea lui Dumnezeu, descoperind sensul adevărat al trecerii la viața veșnică, prin suferință asumată cu curaj. Preasfinția sa a arătat că lucrările, viețile și săvârșirea sfinților din viața aceasta sunt semne ale lucrării lui Dumnezeu în istorie menite să ne inspire și să ne dea încredere că în timpuri de confuzie și de mari încercări Dumnezeu veghează cu purtarea Sa de grijă. Binecuvântarea arhierească a Părintelui Episcop ne-a așezat în deplină bucurie între noi și dimpreună în Dumnezeu.

Și în ziua de prăznuire a Sfintei Ecaterina am avut bucuria de a avea slujbă în sobor. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Mircea Stoleriu, parohul comunității „Adormirea Maicii Domnului” Galata, din Iași, care este enoriaș al Parohiei „Sfântul Gheorghe” Lozonschi. Ne-am bucurat alături de cei care poartă numele Sfintei Ecaterina, cântându-le La mulți ani! și ne-am rugat pentru ctitorii, miluitorii, binefăcătorii sfântului locaș și enoriașilor parohiei trecuți la cele veșnice.

Mulțumim bunului Dumnezeu, Maicii Domnului și Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina pentru darurile duhovnicești primite și pentru că ne-a învrednicit în neputințele noastre să ne aflăm cu nevrednicie dar cu deplină nădejde la ceas de sărbătoare printre împlinitorii îndemnului din Condacul Sfintei: Ceată cinstită ridicați acum dumnezeiește, iubitorilor de mucenici cinstind pe preaînțeleapta Ecaterina. Că aceasta în priveliște pe Hristos L-a propovăduit și pe balaurul l-a zdrobit, cunoștința ritorilor defăimând.

(Prof. univ. dr. Mihăiță Horodincă)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri